Zindelijk worden met een beloningssysteem

Als zindelijk worden niet vanzelf gaat

Waar het ene kind als vanzelf zindelijk wordt, heeft het andere kind er veel moeite mee om zindelijk te worden. Vooral bij kinderen met Autisme wil het zindelijk worden nogal eens problemen geven. De onderliggende redenen verschillen vaak per kind en zijn soms moeilijk te doorgronden. Bij mijn zoon ging het plassen op het toilet beter dan het poepen. Op een gegeven moment kwam de basisschoolleeftijd in zicht en nam de druk om hem zindelijk te maken toe.

Redenen waarom zindelijk worden soms moeilijk gaat

Je hebt al van alles geprobeerd maar niks helpt. Zo ging het bij mij ook. Hem steeds op vaste tijden op het toilet zetten. Gerust stellen, hem aanmoedigen. Niet boos worden als het weer niet lukte. Zelfs belonen gaf nog niet het gewenste resultaat. Mijn zoon was vooral bang op het toilet. Het idee dat het toilet door zou spoelen terwijl hij er op zou zitten kon hij niet loslaten. Daarnaast is het poepen zelf een bezigheid van het lichaam waarbij er allerlei zintuiglijke sensaties op het kind afkomen en dat kan ook angstig maken.

Zo zijn er heel veel redenen op te noemen waarom het niet lukt of waarom het angstig maakt. Tijdens het zindelijk maken en nog een lange tijd daarna wilde mijn zoon altijd dat ik mee ging naar het toilet. Dat heb ik gedaan om hem gerust te stellen. Daarin moet je geen haast maken. Pas als het kind zich van binnen veilig voelt gaat het uiteindelijk vanzelf. Tot die tijd heeft het kind veel begrip, geruststelling en steun nodig om te wennen aan het zelf naar het toilet gaan. Met behulp van een beloningssysteem is mijn zoon zindelijk geworden maar dan moet je wel op een paar dingen letten:

Wat is er belangrijk bij een beloningssysteem?

Om een beloningssysteem te laten slagen is het heel belangrijk dat duidelijk is waarvoor het is en wat er van het kind verwacht wordt. Een beloningssysteem moet sterke prikkels bevatten. Helemaal als je je kind zindelijk wil maken. Vooral voor kinderen met Autisme zoals mijn zoon, met een verminderde motivatie om zelf dingen te doen, is het belangrijk dat hij écht gemotiveerd wordt om mee te werken.

Ik ging dus nadenken over wat hem zover zou kunnen krijgen. Een hele sterke prikkel voor mijn kind is snoep en cadeautjes. Zijn ogen gaan dan glimmen en hij laat meteen zien dat hij er zin in heeft. Om een beloningssysteem te laten werken is het nodig dat een beloning snel volgt op het gewenste gedrag. Als er teveel tijd zit tussen gewenst gedrag en beloning, dan haakt het kind af. Vooral bij het zindelijk worden willen we niet dat een kind afhaakt.Zindelijk maken met beloningssysteem

Hiernaast zie je een door mij gemaakte kaart waarop stickers geplakt moeten worden. Na iedere toiletgang wordt er een sticker geplakt (Beloning 1) en al vrij snel, na 3x is een snoepje verdiend (Beloning 2). Je kunt met zo’n kaart eindeloos variëren. In plaats van snoepjes zou je het ook met cadeautjes kunnen proberen. De cadeautjes kun je alvast klaarzetten in een mandje. Voor sommige kinderen is het beter om ze niet in te pakken omdat dat teveel spanning geeft. Bij goedkope winkels kun je hele kleine grappige dingetjes kopen voor één euro of minder.

Je kunt dit soort kaarten voor meerdere dingen gebruiken dan alleen om zindelijk te worden. Met deze kaarten kan er van alles worden aangeleerd. Zolang de beloning maar een sterke prikkel geeft om voor te werken én de beloning snel volgt op het gewenste gedrag. Wanneer dit nu zo lukt, hou je dit zolang als nodig is vol en dan kun je afbouwen.

Het moet een gewoonte worden dus geef het wel de tijd. Maak dan een nieuwe kaart en verplaats de snoepjes steeds verder uit elkaar. Wanneer je kind uiteindelijk helemaal zindelijk is, kun je er (in overleg) mee stoppen.

Nu hoor ik je denken snoep? Dat is niet goed voor kinderen. Dat ben ik met je eens. Mijn kind heeft een vaste afspraak van 1x een snoepje en 1x een koekje per dag. Omdat het zindelijk worden erg moeilijk kan zijn heb ik ervoor gekozen om flink in te zetten. Je kunt natuurlijk altijd het snoep of een cadeautje vervangen door iets waar jouw kind dol op is! Voor mijn kind werkte dit systeem heel erg goed. Ik hoop voor andere kinderen ook!

Kijk op Sclera voor allerlei soorten pictogrammen!

 

Plaats een reactie

comments