Moeilijk eten door Autisme

Waarom is eten zo moeilijk voor mijn kind?

Een periode van slecht eten is natuurlijk iets wat elk kind weleens heeft voor korte of langere tijd. Meestal is de reden dan verminderde trek door vermoeidheid of het niet lusten. Het is verder ook normaal dat kinderen moeten wennen aan verschillende smaken. Maar wanneer je kind moeilijk eet door Autisme heeft het vaak nóg meer redenen waarom het moeilijk eet. Dit heeft grote problemen gegeven waardoor ik als moeder de afgelopen jaren wanhopig op zoek ben geweest naar dé oplossingen om mijn kind toch te laten eten. Ik begon mij grote zorgen te maken of mijn kind wel voldoende binnen kreeg op een dag. Wat zit er achter het moeilijke eten van mijn kind? En wat voor oplossingen heb ik inmiddels gevonden om ervoor te zorgen dat hij toch voldoende binnenkrijgt?

Als baby kon mijn zoon de melk niet zo goed verdragen maar als peuter had hij helemaal geen problemen met eten. Hij at gewoon alles wat ik hem voorzette. Ik kookte al vanaf zijn eerste groenten hapje zelf. Rond twee en een half tot drie jaar begon de weerstand tegen eten er langzaam in te sluipen. Het begon met het vlees. Wat hij eerst met veel smaak leek te eten begon hij ineens resoluut te weigeren. Daarna volgde veel soorten groenten en uiteindelijk ook aardappelen wanneer deze gekookt waren.

Ik ging steeds weer nieuwe gerechten bedenken in de hoop dat hij het zou eten maar achteraf denk ik dat dit niet handig was want een kind met Autisme houdt niet van verandering. Misschien heeft dit het probleem alleen nog groter gemaakt.

Het lijkt er vaak op alsof het kind er een strijd van wil maken. Dat is bij Autisme meestal niet het geval. Er is iets anders aan de hand. Vaak liggen deze eetproblemen op het gebied van de zintuiglijke ervaringen die eten met zich meebrengt. Dat weet ik omdat mijn zoon mij steeds dezelfde boodschappen geeft als het om eten gaat en mij ook vaak laat merken dat hij het zelf ook heel vervelend vindt. Hieronder heb ik zijn boodschappen opgesomd:

 • Het smaakt anders dan vorige week.
 • De structuur van het eten geeft een vervelend gevoel in de mond.
 • Het eten ziet er anders uit, bijvoorbeeld de aardappeltjes zijn bruiner gebakken dan anders.
 • Het ruikt niet lekker.
 • Eenmaal niet lekker, blijft niet lekker, mijn zoon zet de informatie vast in zijn hoofd.
 • De stukjes zijn te groot.
 • Het eten is door elkaar gestampt, hierdoor is het een teveel van smaken geworden.

Naast de warme maaltijd heeft mijn zoon ook moeite met het eten van brood. Althans, hij eet wel als het steeds hetzelfde brood is. Tarwebruin, zonder pitjes erin of meel op de korst. Zodra het wat anders is kan hij dit niet “verwerken” en dus ook niet eten. Hetzelfde geldt voor toetjes, salades en noem maar op. Wanneer er een velletje op de sperziebonen zit, zal hij ze niet meer eten. Zelfs patat “wijst hij af als er in zijn beleving iets mee is. Ook merk ik dat wanneer er een te lange tijd tussen zit dat eenzelfde gerecht weer op tafel komt, het voor hem ineens moeite geeft om het op te eten.

Wat blijft er dan over om te eten?

Het is voor mij nog steeds raadselachtig hoe het nou precies in elkaar zit. Maar ondanks de raadsels blijf ik uitkomen bij het idee dat mijn zoon gewoon het liefst zo min mogelijk afwisseling in zijn eten heeft. Voor mijn gevoel heb ik alles geprobeerd tot aan een snoepje als je bord leeg is. Nou helpt dat snoepje wel aardig maar nog niet afdoende. Een strijd maken van eten zorgt er alleen maar voor dat de weerstand nog groter wordt. Dus ik ben op zoek gegaan naar nieuwe oplossingen.

Fruit bijvoorbeeld. Dat lust hij graag en ook best veel soorten. Als ik hem meer fruit geef, krijgt hij al best veel voedingsstoffen binnen. Ook vindt hij kleine tomaatjes lekker, komkommer, fetakaasjes, olijven (ja, dat dan weer wel), rauwe paprika, snackworteltjes e.d. gaat er prima in. De paar soorten vlees en groenten die hij wel eet, laat ik wat vaker terugkeren als maaltijd. Als wij gekookte wortelen eten, eet hij de snackworteltjes. Soms denk ik weleens: “hoe moet dat nu later?” maar ik probeer het bij het hier en nu te houden. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar om zijn voorkeuren uit te breiden en hem van alles te laten eten. Het kost mij al veel moeite om te voorkomen dat hij nog meer af zou gaan wijzen.

Oplossingen om voldoende binnen te krijgen

Om toch voldoende binnen te krijgen geef ik hem:

 • Een goede vitaminetablet + extra vitamine D
 • Meer fruit dan de aanbevolen twee stuks per dag.
 • Tussendoortje in de vorm van kaas of leverworst.
 • Groenten snackjes.
 • Vaker een eitje, gekookt of gebakken
 • Meer van wat hij wel gemakkelijk eet.
 • Groene Smoothies.

Lust jouw kind wel fruitsmoothies? Maak ze dan eens langzaam wat groener. Het klinkt niet lekker “Groene Smoothies” maar dat zijn ze wel. Ze smaken namelijk naar fruit. Ik geef mijn kind 3x per week een Groene Smoothie in een groot glas met een rietje. Ik hou genoeg over voor mezelf en de rest van het gezin drinkt het ook graag. Zo heb ik namelijk zelf ook een iets geruster gevoel omdat hij toch een hoop binnen krijgt in één zo’n glas. Ik heb daarvoor wel een blender aangeschaft die de smoothie echt helemaal fijn maakt ivm de gevoeligheid voor structuur, kleine stukjes etc.

In de blender doe ik 300 ml water, 2 bananen, 3 kiwi’s en afwisselend twee handen veldsla of twee handen bladspinazie of een halve avocado. Ik moet niet teveel variëren want daar houdt hij niet van. Wanneer je begint met 1 hand groenten per keer kan je je kind laten wennen aan de smaak.

Het voordeel is dat hij het binnen krijgt en dat ik mij minder zorgen maak. Ik kan het dan tijdens de avondmaaltijd iets meer los laten. Klein beetje pushen nog om hem iets op te laten eten maar niet teveel meer. Ik koop het bij de supermarkt die bekend staat om zijn goede maar ook erg goedkope groente en fruit. Het kost dan ook niet zoveel extra. Nu is de druk die op het eten van de warme maaltijd lag al een stuk afgenomen. Dat is zowel voor hem als voor mij een hele vooruitgang.

Plaats een reactie

comments