Sinterklaas & Het kind met Autisme

Als hij er weer is…….Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land. Voor alle kinderen het begin van een spannende tijd. Voor een kind met Autisme betekent dit echter vaak een tijd met té veel spanning, onduidelijkheid en onrust. Kortom een verwarrende periode.

Wat voor ieder kind een mooi feest moet zijn, is voor een kind met Autisme al snel een kwelling met alle gevolgen van dien. Het kind wordt extra druk, raakt snel overprikkeld en uit dit dan in boosheid, driftbuien, niet kunnen slapen en ga zo maar door.

Ook voor ouders is deze Sinterklaas tijd vaak een behoorlijke uitputtingsslag. Er wordt een groot beroep op je gedaan. Het is ook gewoon heel naar. Iets wat een feest moet zijn en waarvan je hoopt dat jouw kind er ook veel plezier van zal hebben, glipt langzaam door je vingers en verandert in sommige gevallen in een ware nachtmerrie.

Sinterklaas Autisme……kan het feest beginnen

Inmiddels twee jaar geleden heb ik mijn zoon het geheim van Sinterklaas verteld. Hij was toen 10 jaar en ik vond dat het tijd werd. Ondanks dat hij met volle teugen geniet van Sinterklaas, brengt het mysterie ook een hoop onrust met zich mee. Zoveel eigenlijk, dat ik mij ieder jaar weer afvroeg of dat wel goed was voor mijn kind, om er zo volledig in op te gaan. Een beetje té, als je het mij vraagt.

Zijn vreugde gaat gepaard met toenemend druk gedrag. Luid en veel praten. En dan bedoel ik dus véél praten. Vooral in de vorm van vragen stellen. Dat is zijn voornaamste manier van communiceren. Hij stelt vragen en wil daar dan ook direct een antwoord op. Wachten is iets wat ontzettend moeilijk voor hem is. Zo moeilijk, dat ik soms denk dat hij er gewoonweg niet mee zal leren omgaan.

Wachten staat centraal als het op Sinterklaas aankomt. Wachten op de dag van de intocht. Op het moment dat je je schoen mag zetten. Wachten tot er wat in zit, maar wat erin zit, dat weet je niet. Wachten tot hij op school komt en uiteindelijk natuurlijk Pakjesavond.

Naast de drukte en het vele praten wordt mijn zoon ook steeds minder bereikbaar wanneer de spanning toeneemt. Met spanning bedoel ik niet alleen die tijdens de Sinterklaas tijd, nee, bij alle spannende gebeurtenissen. Ik moet hem dan vaker aanspreken op zijn gedrag. Vaker, omdat hij mij meestal de eerste en soms ook de tweede keer niet goed hoort. Zijn oren werken prima hoor, maar de boodschap die via zijn oren binnenkomt, wordt niet goed verwerkt. Hij heeft mij dan ook echt niet gehoord of de boodschap is na het horen ergens verdwenen, weg. Gewoon helemaal weg.

Als de spanning té hoog oploopt

Uiteindelijk loopt de spanning zo hoog op, dat hij helemaal overspoelt raakt door alle feestvreugde. Schreeuwend en scheldend vliegen de kussens door de kamer. Stampvoetend van woede smijt hij dan de kamerdeur dicht en baant zich een weg naar boven. Naar zijn kamer. Om daar tot rust te komen. Omdat het hem dan teveel is geworden.Sinterklaas Autisme

Voor mij kunnen deze uitbarstingen zich vrij onverwacht aandienen. Mijn zoon kan een driftaanval krijgen waarbij hij in 10 seconden van 0 naar 10 doorschiet. Moeilijk voor hem én moeilijk voor mij en de rest van ons gezin.

Het mag duidelijk zijn: Ik kijk dus niet erg uit naar deze tijd. Het vraagt veel van mij als moeder. Voortdurend ben ik aan het ingrijpen, afremmen, begrenzen, consequenties laten ervaren, structureren. En tegelijkertijd nog ontzettend mijn best aan het doen om de gezellige moeder te zijn én te blijven. Steeds maar blijven zoeken naar de lichtpuntjes, de dingen benoemen die wél goed gaan.

Voor mij, als moeder van een kind met Autisme komt uiteindelijk dan ook het wachten centraal te staan. Naar mate de tijd verstrijkt kan ik niet wachten tot de goede man weer met zijn boot naar Spanje vertrekt!

Even diep ademhalen en vooral blijven begrijpen dat het slechts “de tijd van het jaar” is en dat het vooral voor mijn kind, door zijn Autisme, het moeilijkst is. Het valt allemaal niet mee.

Het heeft tijd nodig

Ja, het heeft tijd nodig. Dan gaat het in veel gevallen steeds een beetje beter. Als je kind met Autisme ouder wordt, lijken er meer en meer (puzzel) stukjes op zijn plaats te vallen.

Vorig jaar merkte ik dat al een beetje, dat mijn zoon minder gespannen leek. Het lijkt wel alsof alle voorgaande Sinterklaas vieringen zijn “geland”. Er is voldoende geoefend, zeg maar. Hij weet nu, meer vanuit zichzelf, wat er gaat gebeuren. En dat weten is het allerbelangrijkste voor een kind met Autisme. Het is juist vaak het niet weten, wat de extra spanning en onrust veroorzaakt.

Duidelijkheid bieden aan je kind met Autisme

Duidelijkheid bieden is het allerbeste voor je kind. Dat kun je op verschillende manieren doen. Hier volgen nog een aantal tips:

Informatie: Geef je kind zoveel mogelijk informatie over de Sinterklaas periode, maar probeer het te doseren. Kleine porties zijn beter dan één grote hap. Bekijk zelf wat nodig is. Moet je het geheim al verklappen? (Handig om bijvoorbeeld een paar maanden voor Sinterklaas te doen). Is het misschien handig als je kind al weet wat voor cadeau’s hij of zij krijgt?

Aftellen: Maak een kalender met het aantal dagen tot bijvoorbeeld Sinterklaas avond. Je kunt er ook één gratis uitprinten op een website vol beloningskaarten en aftelkalenders. Ook een schoenkalender waarop Sinterklaas kan aanvinken op welke dagen de schoen gezet kan worden, vind je daar. Perfect voor kinderen met Autisme die goed reageren op pictogrammen.

Geef me de 5: Colette de Bruin heeft een prachtig boek geschreven: “Geef me de 5”. De kern van haar boek is dat wanneer je je kind met Autisme duidelijkheid geeft op vijf vragen, er een hoop rust onstaat bij het kind. Wanneer?, Hoe?, Waarom?, Waar? en (met) Wie? zijn de vragen die beantwoord moeten worden. Dit kun je natuurlijk ook toepassen rond de Sinterklaas viering bijvoorbeeld samen met de aftelkalenders.

Uittocht: Vergeet niet dat er bij een kind met Autisme ook een duidelijk eind moet komen aan alle feestvreugde. Terwijl de intocht vaak groots gevierd wordt, is het einde nogal abrupt. Na pakjesavond is er geen spoor meer te bekennen van Sint en Piet. Voor een kind met Autisme is dit vaak moeilijk te begrijpen. Er moet voor hen een duidelijk begin én einde zijn. Daarbij is het zien met de eigen ogen dat Sinterklaas en zijn Pieten weer op de boot stappen het allermooiste. Een kind met Autisme is vaak een beelddenker waardoor plaatjes en beelden beter worden verwerkt dan gesproken taal. Tegenwoordig wordt dit gelukkig ook opgepakt door de televisieomroep, die daar vorig jaar een kort uittochtfilmpje over liet zien. Kijk hier een filmpje van de uittocht van Sinterklaas in Scheveningen.

Iedereen desondanks toch een fijne Sinterklaas tijd gewenst en bedenk op de moeilijke momenten: Ook dit gaat weer voorbij!!

 

Delen

Plaats een reactie

comments

Sinterklaas & Het kind met Autisme

Post navigation

5 comments for “Sinterklaas & Het kind met Autisme

 1. Mario Roest
  19 november 2014 at 14:05

  Goed geschreven! Ook heel leerzaam voor mensen die niet prive of beroepsmatig met Autisme te maken hebben!

  • 19 november 2014 at 14:26

   Dankjewel Mario. Dat is leuk om te horen!

 2. Ans Jasperse
  17 november 2014 at 18:38

  Mooi beschreven en wat een goede tips!!!!

 3. Je moeder
  17 november 2014 at 17:04

  Goed verhaal! Mooi geschreven. Ik hoop op goede reacties voor je XXX

  • 17 november 2014 at 21:23

   Dank jullie wel, Mam en Ans, ik vind het zelf ook erg spannend!!